Ruotsi-Suomi 3-0

Happy Branding Company_kolme mikrofonia.jpg

Suomi hävisi Ruotsille jääkiekon MM-välieräottelussa 0-3. Suomi hävisi paremmilleen, eikä tuloksessa ole mitään epäselvää. Ruotsalaisten muutaman yksilön suvereenisuus sai minut miettimään ruotsalaisten kansallisia peruspiirteitä. Jostain ihmen syystä minulla on aina ollut jonkinlainen viha-rakkaus suhde ruotsalaisiin. Menemättä nyt kauhean syvälle omiin traumoihini, jotka osaksi ovat varmaan minuun äidinmaidon mukana tulleita tuntemuksia poljetun kansan kokemuksista, todettakoon vain, että ruotsalaisten omanarvontunne ja sen mukanaan tuoma luonteva ja vahva itsetunto on kadehdittava ominaisuus.

Ja sitten on ruotsalaisten taito keskustella asioista. Viime viikolla kuulin sanonnan "levisi kuin ruotsalaisten kokous". Ymmärsin sen meikäläisittäin omituiselta tuntuvalta tavalta keskustella asioista kokouksissa. Keskustella asiat juurta jaksain, niin että kaikki kokoukseen osallistuneet ovat saaneet (ja halunneet) sanoa oman mielipiteensä asioista. 

Tajusin tuon asian merkityksen, kun pidin eräälle asiakkaalleni brändin ytimen kirkastamisen toista työpajaa. Työpajassa oli läsnä yrityksen koko henkilöstö. Kävimme asia asialta läpi yrityksen peruspilareita. Kaikki saivat kertoa oman näkemyksensä, sana oli vapaa. Ja kyllä, asioista keskusteltiin. Keskustelu oli rehellistä ja asiallista. Tunsin, että olin todistamassa jotain ainutlaatuista. 

Suomalaisesta yrityskulttuurista puuttuu keskustelun taito. Tai sille ei oikein ole tilaa. Eikä aikaa. Kaikkea toimintaa tarkastellaan tehokkuuden kautta. Kokousten agenda laaditaan mahdollisimman tehokkaiksi. Mennään suomalaisittain suoraan asiaan. Minkä vuoksi esimerkiksi yrityksen arvoista pitäisi jutella, nehän ovat jokaisen luettavissa yrityksen nettisivuilta? 

Suomalainen tapa johtaa on asiakeskeistä. Johtajat ovat asiajohtajia, eivät henkilöjohtajia. Minusta tuntuu, että he jättävät usein käyttämättä yrityksensä tärkeimmän voimavaran: motivoituneen henkilöstön. Ja siihen on vain yksi tie: avoimuus, kommunikointi, oikeista asioista puhuminen. Kuunteleminen.

Mitä mieltä sinä olet? Olenko tulkinnut asioita aivan väärin?

 

Posted on May 19, 2013 .