Case Applixure:

Näin ohjelmistotalo toteutti brändiuudistuksen



Brändin kirkastus / Logo / Ilme ja olemus / Yritysvärit / Kuvamaailma / Nettisivut



Teknologiat ja digitaaliset työvälineet ovat lähes jokaisen yrityksen ja organisaation toiminnan keskiössä. Se, kuinka digitaaliset työvälineet toimivat ja palvelevat työntekijää hänen päivittäisessä työssään, on keskeistä työssä onnistumisen ja työtyytyväisyyden näkökulmasta. Tähän liittyy myös kunnossa oleva tietoturva.

Suomalainen Applixure on vuonna 2013 toimintansa aloittanut softafirma, jonka kehittämät työkalut auttavat organisaatioita saamaan dataan perustuvan näkyvyyden - ja sitä kautta ymmärryksen - miten hyvin tietokoneet ja niissä käytettävät sovellukset toimivat ja mikä on niiden tietoturvavalmiuden tila. Työkalujen tuoma näkyvyys paljastaa tietoturvapuutteet, sekä ongelmat, joiden kanssa käyttäjät painiskelevat. Nämä asiat ovat olleet IT:tä hoitavilta aikaisemmin piilossa.

Applixuren avulla IT-ammattilaiset pystyvät datan pohjalta fokusoimaan korjaus- ja kehittämistoimenpiteet asioihin, joilla on eniten merkitystä niin työtekijäkokemuksen, kuin koneiden hyvän tietoturvan osalta.

Applixure on suomalainen softatalo, jonka tuotteet auttavat organisaatioita työskentelemään tehokkaammin.




1. Taustaa

Applixure on kasvuhakuinen, tällä hetkellä tukijoukkoineen noin kymmenen hengen asiantuntijaorganisaatio.

Päämarkkina-alue on Eurooppa ja asiakkuuksia löytyy myös Euroopan ulkopuolelta. Asiakkaina on paljon suomalaisia yrityksiä, julkishallinnon organisaatoita ja IT-palvelutaloja sekä koko ajan kasvava joukko asiakkuuksia myös Suomen ulkopuolelta. Kansainvälistyminen on yksi keskeisiä painopistealueita tulevina vuosina.

Applixure tuottaa paljon sisältöä verkkosivuillensa ja jakaa sitä eri kanavissa, joista tärkein on Linkedin. Some-aktiivisuus on tärkeässä roolissa Applixuren markkinoinnissa.

Toimitusjohtaja Harri Turtiainen kertoi, että Applixure tarvitsi visuaalisten elementtien päivittämistä eri alustoilla tapahtuvaan sisällönjakoon ja ilmeen yhdenmukaistamista.

Koska visuaalisen ilmeen päivittäminen ilman kunnollista taustatyötä voi helposti jäädä pinnalliseksi, brändin kokonaisvaltainen kirkastaminen oli perusteltua.

Prosessi toteutettiin Happy Branding Companyn kolmevaiheista brändin kirkastus -konseptia noudattaen.

Ensimmäinen vaihe on brändin ytimen kiteytys, jossa yhdessä pohditaan yrityksen merkitys, visio, missio, strategia, arvot, asiakkaat, kilpailijat, asemointi sekä summattuna edellisistä yhtiön brändilupaus.

Toisessa vaiheessa brändi muotoillaan vastaamaan tuota lupausta ja asemointia, eli määritellään yrityksen visuaalinen ilme ja olemus sekä kirjoitetaan manifesti, tarina ja hissipuhe.

Kolmas vaihe on brändin jalkautusta eri kohtaamispisteisiin. Applixurella strategisesti tärkeimpiä ovat verkossa tapahtuvat kohtaamiset nykyisten ja tulevien asiakkaiden kanssa.

 

2. Brändin ytimen kiteytys

Työ aloitettiin vuodenvaihteessa brändin ytimen kiteytyksellä.  Tavoitteena oli, että reilun kuukauden kuluttua Applixuren uusi lupaus sekä ilme ja olemus olisivat esiteltävänä koko porukalle.

Työryhmään kuului Applixuren puolelta toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen.

Muutamassa työpajassa kävimme läpi markkinoita, kilpailijoita ratkaisuineen ja käytimme paljon aikaa sen mielenmaiseman hahmottamisessa, joka potentiaalisilla asiakkailla on, kun he painivat arkisten IT-ongelmiensa parissa.

Määrittelimme ja muotoilimme ensin Applixuren merkitys-lauseen sekä vision ja mission sekä arvot ja positioinnin. Näiden perusteella kiteytyi brändilupaukseksi yksinkertainen toteamus: ”We make IT work.”

Mainittakoon, että yrityksen kieli on englanti ja DEX tarkoittaa Digital Employee Experience (usein käytetty lyhenne).

3. Brändin muotoilu

Logosta muotoiltiin yksinkertainen, vakaa, ajaton ja hyvin digiympäristöön soveltuva.

Logon väreiksi muodostuivat valkoinen/punainen ja musta/punainen.

Digiympäristössä käytetään etupäässä joko mustalla tai punaisella pohjalla valkoista logoa. Mustalla pohjalla logosta käytetään valko-punaista versiota.

Punaisen sävyksi haluttiin raikas, klassinen ”Sveitsin lipun punainen”, joka viestii dynaamisuutta ja intohimoa.

 

Logo ennen:

Uusi logo ja slogan:

Logoa suunniteltaessa syntyi ”Applixure-bitti”. Sen takana on tämä ajatus: Applixuren ohjelmat tuottavat arvoa asiakkailleen keräämällä ja analysoimalla erilaista dataa organisaation IT-työkaluista (hardware & software). Jalostetun tiedon ansiosta asiakas pystyy tehostamaan liiketoimintaansa. Punainen ”Applixure-bitti” on se ”jalostettu tieto”, joka tuottaa asiakkaalle lisäarvoa.

Bitti toimii myös yksinään visuaalisena elementtinä, esimerkiksi tekstiileissä, faviconina ja esityksen sivuilla. Sitä voi käyttää mainonnassa sekä somepostauksissa tunniste-elementtinä.

Brändihierargiassa yritys- ja tuotebrändit erotettiin entistä selkeämmin. Applixure-logoa käytetään vain yritystasolla.

Tuotteet, eli Applixure Analytics, Applixure Workflow ja Applixure Feedback saivat omat ikoninsa, joita käytetään tuotesivuilla.

Applixuren värimaailma määriteltiin pitkälti jo olemassa olevien värien perusteella. Raikas punainen väri otettiin yhtiön tunnusväriksi. Punainen väri symboloi yhtiön tahtotilaa olla DEX-toimijoiden edelläkävijä, dynaaminen ja ketterä uuden luoja.

Typografiassa ns. talofontiksi valittiin Google-fontti nimeltään Outfit. Sitä voi luonnehtia selkeäksi kirjasinleikkausperheeksi, jonka luonne on avoin ja itsevarma.

Se sopii mainiosti IT-bisnekseen.

4. Jalkautus digitaaliseen ympäristöön

Some-postauksia varten tehtiin suunnittelupohjat sekä graafinen ohjeisto Canvaan, joita hyödyntämällä applixurelaiset voivat luoda helposti yritysilmeen mukaisia kuvakkeita omiin postauksiinsa.

Kuvakkeissa annettiin bitin muotoon perustuvalle palkille ja punaiselle värille suuri rooli. Samaa ilmettä käytetään myös blogi-, uutiset- ja case-artikkeleiden kuvauksissa sekä oppaiden kansissa.

Nettisivujen visuaalisessa suunnittelussa määriteltiin tavoitteeksi sivuston selkeys, yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys. Designilla haluttiin välittää No nonsense -asennetta, joka muutenkin on yhtiölle tyypillistä.

Koko prosessi ensimmäisistä tapaamisista uuden positition mukaisen viestinnän toteuttamiseen kesti karkeasti ottaen yhden kvartaalin. Nopean aikataulun teki mahdolliseksi applixurelaisten sitoutuminen ja tahtotila nostaa viestinnän avulla koko liiketoiminta seuraavalle tasolle kohti maailmanlaajuisia markkinoita.