Brändivaje tappaa myyntisi

Eräänä päivänä tammikuun lopulla kurvasin taas Briskin autokorjaamon pihaan. Minissämme kun alkaa olla iän mukanaan tuomia pieniä vikoja. Nyt se ei halunnut ottaa kierroksia ja meinasi hyytyä mäkiosuuksilla. Soitin samoin tein Briskille ja sovimme, että voin samoin tein ajaa suoraan hallille.

Häneen pystyi jälleen luottamaan.

Briskin autokorjaamo on pieni halli Lopen kunnassa lähellä Läyliäistä. Brisk on pitkän linjan yrittäjä ja hänellä on yksi työntekijä.

Olen käyttänyt hänen palvelujaan kohta kymmenen vuotta, renkaiden kausivaihdoista lähtien.

Brändi ja brändivaje

Brändi on ihmisen yhteenlaskettu käsitys, joka syntyy kaikista kohtaamisista yrityksen, tuotteen tai palvelun kanssa.

Brändivaje taas on sitä, että potentiaalisilla asiakkailla on yrityksen brändistä väärä mielikuva. Tai että heillä ei ole mielikuvaa lainkaan.

Kun verrataan potentiaalisten asiakkaiden ja sisäpiiriläisten mielikuvia yrityksen brändistä, niissä on huomattava ero (tässä sisäpiiriläisiksi lasketaan yrityksen nykyiset asiakkaat, yrityksen henkilöstö, omistajat ja sidosryhmät eli muut yrityksen kanssa yhteistyötä tekevät tahot, kuten alihankkijat ja tavarantoimittajat).

Sisäpiiriläiset tuntevat brändin. He ovat jopa voineet olleet itse vaikuttamassa sen syntyyn. Se on heille tuttu ja he osaavat luottaa siihen. He tuntevat yrityksen ihmisiä.

Minä olen ollut Briskin autokorjaamon asiakas jo pitkään, eli tiedän, tunnen ja luotan siihen. Mutta jos Brisk haluaisi kasvattaa liiketoimintaansa ja perustaa uuden korjaamopisteen vaikkapa lähikaupunkiin Karkkilaan, olisi siellä vastassa Briskin brändillä brändivaje.

On sanomattakin selvää, että brändivaje ei tee myynnille hyvää.

Eroon brändivajeesta

Jos yrityksellä esiintyy brändivajetta nykyisessä markkinassaan, usein miten tilanteen voi korjata seuraavilla toimenpiteillä:

1. Suoritetaan Brändin kirkastus.

2. Tehdään brändistä tietoisesti kilpailukeino.

 

Näistä seuraa paljon hyvää.

Ensinnäkin: yrityksen henkilöstö on innostunutta ja sitoutunutta.

Toiseksi: yritys erottuu kilpailijoistaan.

Kolmanneksi: asiakkaat löytävät yrityksen ja sen tuotteet ja palvelut helpommin.

Neljänneksi: yritys toimii tehokkaammin ja tuloksellisemmin.

Tästä kaikesta seuraa hyvinvointia omistajille ja työntekijöille. Isommassa kuvassa koko Suomelle.

Brändin kirkastus on prosessi, jossa on kolme vaihetta:

 

1. brändin ytimen kiteytys

2. brändin muotoilu

3. brändin jalkautus

 

Kun ensimmäiseen vaiheeseen otetaan mukaan koko organisaatio, hankkeesta tulee kaikkien yhteinen. Ja sehän tarkoittaa hyvää, koska silloin ihmiset haluavat ottaa myös vastuuta brändistä.

 

Tilaa uusi uutiskirje yritysbrändin kehittämisestä!

Aloitan uuden uutiskirjeen, joka on suunnattu toimitusjohtajille ja muille yritysbrändistä vastaaville ihmisille. Kerron kirjeessä vinkkejä ja asioita, joilla yritysbrändiä voi kehittää ja siten nostaa koko yrityksen toiminta seuraavalle tasolle.

Tee tilaus tästä. Saat lukijalahjaksi oppaan: 10 asiaa, joiden avulla teet yritysbrändistä vetovoimaisen asiakkaille ja työntekijöille.

Saat oppaan, kun tilaat uutiskirjeen

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Brändistä ikoniksi: Lapland Hotels (osa 1)

Next
Next

Brändistä ikoniksi: EMU Growth Partners (osa 2)