Se tärkein kohderyhmä
Olin aikoinani töissä SEK&Grey-nimisessä mainostoimistossa. Teimme eräälle työeläkeyhtiölle mainontaa työkykyä ylläpitävästä toiminnasta. Yhdessä kokosivun mainoksessa oli kuvassa työntekijä hississä kädessään iso kyltti, jossa luki ”Huomenta!”. Oli nimittäin tutkittu, että yksi suurimpia epäkohtia ja työviihtyvyyteen vaikuttavia asioita työpaikalla oli se, jos pomo ei aamulla tervehtinyt.
Pieni, mutta iso asia.
Kun B2C-brändin rakentamisessa tärkeintä on tarina, B2B:ssä tärkeintä ovat yrityksen ihmiset. He, jotka valmistelevat, tuottavat, myyvät ja toimittavat palvelun tai tuotteen asiakkaalle.
Kuinka voit lisätä yrityksesi vetovoimaisuutta asiakkaille ja työntekijöille?
Yksinkertaista: keskittymällä yrityksesi ihmisiin.
Ota heidät mukaan rakentamaan brändiänne!
Miksi? Koska loppukädessä heistä jokainen on omalla tavallaan siitä vastuussa. Ketjun jokainen lenkki on tärkeä. Jos yksi pettää, kaikille käy huonosti.
Miten? Osallistamalla. Ottamalla mukaan. Kuuntelemalla. Keskustelemalla. Yhdessä pohtimalla.
Mitä? Yrityksen merkitystä. Tavoitetta ja tehtävää. Arvoja. Meidän tapaa tehdä asioita. Yrityksen brändiä. Mainetta. Lupausta.
Kun työntekijät otetaan mukaan brändin rakentamiseen, se ei tarkoita sitä, että he päättävät siitä. Päävastuu on edelleenkin johdolla. Mutta se, että heitä kuullaan asiassa, tekee heistä osallistujia. Silloin he pystyvät sitoutumaan hankkeeseen.
Olen saanut olla vetämässä reilun puolensataa brändityöpajaa erilaisille yrityksille.
On ollut hienoa huomata, mikä merkitys on sillä, että työntekijät yhdessä pomon kanssa pohtivat, mitkä yrityksen todelliset arvot ovat tai millaisia odotuksia asiakkaat palveluille asettavat.
Ihmisen perustarpeita kun on tulla nähdyksi ja kuulluksi.
Pidin suurelle asunto-osakeyhtiöille palveluja tuottavalle yritykselle brändityöpajat sen jokaisessa toimipisteessä, joihin osallistui yhteensä noin 120 henkilöä. Työn tuloksena syntyi brändikirja, joka jaettiin virkistyspäivillä jokaiselle työntekijälle. Vastaanotto oli hyvä, olihan jokainen ollut opusta tekemässä. Se löytyy vieläkin usealta työpöydältä, vaikka työstä on kulunut jo kahdeksan vuotta.
Brändin kirkastus on kolmivaiheinen prosessi, joka on helppo, nopea ja tehokas tapa päivittää yrityksen brändi vastaamaan paremmin yhä kovenevaa kilpailua.
Sen ensimmäisessä vaiheessa – brändin ytimen kiteytyksessä – määritellään yhdessä koko porukalla yrityksen tarkoitus, visio, missio, strategia, arvot, asiakkaat, kilpailijat, ihanteellinen paikka markkinoilla ja lopuksi lupaus. Sen jälkeen on helppo siirtyä brändin muotoiluun ja jalkautukseen.
Vedän itse näitä hankkeita. Itse asiassa ne ovat intohimoni. On tavattoman palkitsevaa saada olla mukana sytyttämässä kipinästä roihuava liekki, jonka polttoaineena on yrityksen henkilöstön innostus omaan brändiin.
Vähän aikaa sitten valmistui myös Toimarin BrändiAkatemian brändin ytimen kiteytys -verkkokurssi. Se on oiva tapa kehittää yrityksen brändiä ilman ulkopuolisia tahoja.