Näin tehdään arvot osaksi jokapäiväistä toimintaa
Arvot ovat työyhteisön jakamat ja erityisen tärkeiksi koetut asiat, jotka ohjaavat yrityksen toimintaa.
Ne muodostavat yhteisen arvopohjan, jonka päälle yrityskulttuuri rakentuu.
Todelliset arvot toimivat inspiraationa koko porukalle. Ne eivät voi olla vain listattuja sanoja strategiapaperissa, vaan asioita, jotka ovat aidosti tärkeitä, yhdessä jaettuja periaatteita, joiden toteutuminen koetaan merkityksellisinä.
Fiksu johtaja ottaa henkilöstön mukaan määrittelemään yrityksen arvoja. Yhdessä voidaan pitää arvotyöpaja esimerkiksi seuraavasti:
Pohtikaa pienryhmissä, mitkä asiat asiat ovat teille tärkeitä.
Kootkaa listatut sanat taululle ja keskustelkaa niistä. Mitä ne kullekin merkitsevät?
Valitkaa listalta arvot, jotka kaikki kokevat tärkeiksi.
Lopuksi avatkaa ja kirjatkaa ylös muutamalla lauseella kunkin sanan merkitys.
Jos yrityksen arvot on jo olemassa, on hyvä käydä niiden merkitystä läpi ensin pienryhmissä ja sitten laajemmin koko porukan kanssa keskustellen. Ehkä arvot kaipaavat päivittämistä?
Mutta kuinka edesautetaan arvojen juurtumista jokapäiväiseen toimintaan?
BNI (Business network International) on amerikkalainen, maailman menestynein liike-elämän verkostoitumis- ja suositusorganisaatio. Suomessa on yli 35 BNI ryhmää, joissa toimii reilut 1250 liikekumppania. Ryhmät kokoontuvat joko livenä tai verkon yli (viimeisen vuoden pelkästään verkon yli) viikottaisiin kokouksiin.
Merkille pantavaa brändin hallinnan vinkkelistä katsottuna on, että joka ikisessä BNI-kokouksessa kerrataan organisaation toimintaperiaate ja arvot.
Tämä voisi olla hyvä käytäntö myös yrityksiin. Muistutetaan yrityksen kaikille työntekijöille, mitkä asiat he ovat määritelleet toimintansa johtotähdiksi. Toisto on tässä se avainsana.
Sami Niemi, helsinkiläinen yrittäjä ja business designer, kertoi aikaisemmassa työpaikassaan esimiesasemassa ollessaan huomanneensa, että arvojen nostaminen joka viikko esille myyjien kesken vahvisti osaltaan me-henkeä ja yhdenmukaisti toimintaa. Arvojen sisäistämistä jopa testattiin silloin tällöin pistokokeilla, joista saadut pisteet olivat käypää valuuttaa myyjien palkitsemisohjelmassa.
Arvot kannattaa pitää muutenkin esillä. Ei ole huono idea tehdä niistä huoneentaulu. Joissain kivijalkaliikkeissä yrityksen arvot on ollut myymälässä kehystettynä asiakkaiden luettaviksi. Ihanteellisessa tilanteessa myös asiakkaat kokevat yrityksen arvot sellaisiksi, jotka voisivat itsekin allekirjoittaa.
Arvoja ei kannata piilotella yrityksen nettisivuillakaan. Ne voivat olla se viimeinen puuttuva linkki yrityksen ja asiakkaan välillä, joka saa aikaiseksi klikkauksen ajanvaraukseen.
Viestintätoimiston Ellun kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissaan: ”Yhteisten arvojen määritteleminen ei ole helppoa. Mutta työ kannattaa tehdä, koska arvojen tuominen päätöksenteon ytimeen kasvattaa luottamusta. Toimintaympäristön ollessa poikkeuksellisen laajassa ja hallitsemattomassa turbulenssissa luottamus työyhteisön sisällä on tärkeämpää ja arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin”. Hän jatkaa, että ”…yhteistä suuntaa ja tavoitteita voi tavoitella vain yhteisellä arvopohjalla.”
Brändin kirkastus -työkalun ensimmäisessä osiossa, brändin ytimen kiteytyksessä, käydään myös yrityksen arvot porukalla läpi. Muita asioita, jotka määrittelemme yhdessä tai kahdessa brändityöpajassa ovat muun muassa yrityksen tarkoitus, visio, missio, strategia, asiakkaat, kilpailijat, asemointi ja lupaus.