Suomalainen ikoni keittiössäni

Puristin mahla-aamudrinksuuni puolikkaan sitruunan mehut mustalla mehupuristimella, jonka siiviläosa sekä kädensijan pää olivat väriltään oransseja. Väriyhdistelmästä tunnistaa kaikki Fiskarsin tuotteet, olipa sitten kyseessä istutuslapio puutarhassamme, kirveeni liiterissä tai harava nojalla talomme seinää vasten. Myös saksien kahvat ovat oranssiset.

Tuo oranssi väri oli alunperin sattuma. Vuonna 1967 Fiskars valmisti maailman ensimmäiset muovikahvaiset sakset. Kahvojen oli suunniteltu olevan joko mustia, punaisia tai vihreitä. Prototyypin tuotannossa koneenkäyttäjä päätti kuitenkin ensin käyttää koneessa olleen oranssin värin loppuun ja siksi prototyyppejä tehtiinkin neljällä värillä. Näistä oranssi ja musta olivat suosituimmat. Fiskarsin sisäisessä äänestyksessä kahvojen väriksi valittiin oranssi ja se lienee yksi saksojen suosion menestyksen syy. Niitä kun on valmistettu jo yli miljardi kappaletta.

Fiskars rekisteröi oranssin värin viralliseksi tavaramerkiksi Suomessa vuonna 2003 ja Yhdysvalloissa vuonna 2007.

Otin Fiskarsin yhdeksi esimerkiksi kirjoittamassani ja Kauppakamarin kustantamassa Brändikäsikirjassa, luvussa, jossa kerroin erilaisista brändistrategioista. Fiskars noudattaa monoliittistä yhden brändin strategiaa, jossa tuotemerkit ovat alisteisia talobrändille.

Fiskarsin tuotteiden muotoilu on laadukasta. Pakkauksissa brändielementit ovat jo kaukaa tunnistettavissa, muun muassa värityksen osalta.

Vuonna 1649 perustettu ja yksi maailman vanhimpia länsimaisia yrityksiä oleva Fiskars on esimerkillinen brändi monessa mielessä. Yhtiö on panostanut brändiin ja siksi se onkin saavuttanut ikonisen aseman suomalaisten elämässä.

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Kymmenen asiaa, joilla tehostat yrityksesi toimintaa ja brändiä

Next
Next

Näin tehdään arvot osaksi jokapäiväistä toimintaa