Brändistä ikoniksi: the other danish guy (osa 4)

Tommi Lähde on toinen the other danish guy  -alusvaatemerkin perustajista ja edelleen yksi suurimmista omistajista –  ja toimitusjohtaja.

 

Osa 4/4:

Asemoinnista, arvon tuottamisesta ja mainonnasta

Tommi Lähde kertoo:

Asemoinnista

”Kun aloitettiin, oli ajatus, että tehdään hyviä kalsareita halvalla, mutta niin kaunis kuin se ajatus onkin, niin sitä ei voitu tehdä niin. Se ei ole kannattavaa liiketoimintaa. Jos liiketoiminta ei ole kannattavaa, se loppuu.

Tietysti voisi yrittää tehdä designilla sun muilla tempuilla tuotteesta premium, ne vois tuottaa jossain turkissa tai kiinassa, ja väittää, että ne on hyviä tuotteita, mutta silloin me emme tietäisi, missä olosuhteissa ne tehdään, ja se ei olisi millään tavalla läpinäkyvää. Ja vaikka siitä ei jäisi koskaan kiinni, mutta me tietäisimme, ja olisi todella hankala olla sen tiedon kanssa, seistä tämän takana.

Koska ihmisestä näkee heti jos se valehtelee.

Totuuden puhumisen tunnistaminen on ihmiselle sisäänrakennettu ominaisuus ja se pätee myös markkinointiviestintään. Ja vaikka se hinta, jonka me saimme sieltä tehtaalta, oli hiuksia nostattava – valtameren muoviroskasta tehty raaka-aine on 35 % kalliimpaa, ja nyt se on vielä kalliimpaa – niin tajuttiin, että jos me yritetään myydä niitä johonkin 15 euroon, niin se ei kannata. Me oltaisiin tehty persnettoa ensimmäisestä päivästä alkaen. Ok, mä sanoin että pistetään se hinta niin, että siitä jää katetta, että sitä pystytään tekemään kannattavasti, mutta ei tehdä kuitenkaan mitään 150 % katteita. Tehdään niin, että meillä on merkitystä ihmisille.

 

Arvon tuottamisesta

En muista kuka on sanonut, olisiko ollut jopa Walt Disney: ”Price is only a problem in the absence of value”. Jos arvo puuttuu, hinnasta tulee ongelma.

Sitten on vain kysymys, mikä on se arvo. Mistä se arvo ihmiselle tulee?

Yksi on siis se materiaali, mistä me nämä tehdään.

Toinen on se, miten me puhutaan ihmisistä, ja ihmisille. Mä uskon, että se tuottaa arvoa, pitkäaikaista.

Sitten on se, että me annetaan tuotteelle 100 päivän tyytyväisyystakuu.

Ja sitten on se, että minusta tämän hintaiset alushousut pitää pakata niin että se tuottaa arvoa. Meillä oli ensin muovipusseja, sitten on kokeiltu kierrätyspahvia, se muistutti imurin pölypussia. Mä tykkään simppeleistä jutuista ja suunnittelin itse, vaikka en ole mikään pakkaussuunnittelija. Tein designin, että jotain tämän tyyppistä se voisi olla, ja sitten kävin yhden teknisen pakkaussuunnittelijan kanssa läpi, että miten tämä pakkaus pitäisi tehdä niin että sitä voidaan tehdä paljon, ettei käy niin kuin Stefan Lindfors suunnitteli Nesteen petrokemikaalipullot, jolloin piti laittaa koko linjasto sen takia uusiksi, tai se donitsi vesipullo. Että ei tehdä hölmöyksiä oma ego edellä, vaan että tehdään pakkaus, joka näyttää hyvältä, tuntuu hyvältä ja jossa on premium-feelis ja että se tuo arvoa.

Kaiken pitää henkiä sitä, että tällä on jotain muutakin arvoa kuin vain sen hinta. Jos se käppi tulee liian isoksi hinnan ja arvon välissä, niin se on ongelma. Jos arvo on kovempi kuin siitä saatava hinta on, se on kannattamatonta liiketoimintaa. Ja jos hinta on joku 100 euroa, niin se ei ole uskottava. Kyse on balanssista, sekin on tunnepuolen juttuja.

 

Mainonnasta

Kaikki mitä siellä näkyy, on enemmän tai vähemmän mun oman sydämen pohdintoja, oman sisimmän avaamista.

Me kaikki ollaan hyvin samanlaisia, meissä ihmisissä on tosi paljon yhdistäviä tekijöitä. Ihan tieteellisestikin. Jos meidän dna printattaisiin, niin sivuja tulisi 262 000, sen yksi tiedemies kerran printtasi. Se sanoi, että vain 500 sivua on meillä erilaisia.

Kun kirjoitan yhdelle niin kirjoitan monille. Meillä on siellä (nettisivuilla) se ”seurakunta”, sinne jengi voi laittaa postauksia tosi matalalla kynnyksellä.

Musta kaikkein hienointa on että jengi kirjoittaa sinne omin sanoin, mitä brändi heille merkkaa. Ne on tosi koskettavia hetkiä, kun saa viestin jostain, että: ”On hienoa, että olen löytänyt itseni, rohkaisitte siihen.” Se on helvetin koskettavaa. Kalsareilla!

Me ihmiset halutaan, että meillä on yhteys toisiin ihmisiin. Ja me saavutetaan yhteys toisiin ihmisiin vain olemalla itsellemme rehellisiä. Kun saa yhteyden ensin omaan itseensä, kuka minä olen, mikä on minulle tärkeintä, niin sitä kautta saa muihin ihmisiin yhteyttä. Se on ehkä se mitä mä haluan, että tästä työstämme jää – toivottavasti – elämään ikuisiksi ajoiksi.”


Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Viisi vinkkiä, kuinka yritysbrändi tuodaan osaksi arkea

Next
Next

Brändistä ikoniksi: the other danish guy (osa 3)