Kaksi tärkeintä tehtävää

Kuinka monta kaupallista viestiä länsimainen ihminen keskimäärin päivässä kohtaa? Varmasti luku on eri Pihtiputaalla mökissään asuvalla mummolla kuin Manhattanilla asuvalla trendisetterillä, mutta keskimäärin puhutaan joka tapauksessa varmasti tuhansista. Todella paljon joka tapauksessa.

Informaation määrä on moninkertaistunut ympäristössä, jossa ihminen on asunut niiden reilun parinsadan tuhannen vuoden aikana, jona lajimme on ollut olemassa. Mutta 2020-luvulla elävän ihmisen aivot ovat jotakuinkin samanlaiset kuin mitä ne olivat kivikaudella asuvilla lajitovereillamme.

Kuinka mielemme sitten selviytyy tästä älyttömästä infoähkystä?

Aivomme kategorisoivat tietoa, rakentavat niistä siiloja, joiden huipulta ne muistavat vain muutaman tärkeimmän ja merkittävimmän asian.

Markkinoijalla on haaste saada tuotteensa tai palvelunsa erottumaan kilpailijoiden vastaavista. Jotta yrityksen tuote tai palvelu pääsisi vastaanottajan mielessä yhden asian ”shortlistalle”, sen täytyy tehdä jonkinlainen vaikutus, jättää muistijälki.

Tähän asiaan liittyy brändin ensimmäinen tehtävä, jota ilman sitä ei ole olemassakaan potentiaalisen asiakkaan mielessä: Yrityksen täytyy pystyä erottumaan kilpailijoistaan vastaanottajan mielestä positiivisella tavalla. Tämä on brändin ensimmäinen tehtävä: tehdä yrityksestä ja sen tuotteista erottuva.

Brändin toinen tehtävä lähtee ihmislajin evoluutiosta. Ihmisen selviytyminen lajina ei olisi ollut mahdollista ilman kykyä tehdä yhteistyötä. Yksi ihminen ei olisi selviytynyt susilaumaa vastaan, mutta ryhmä ihmisiä pystyi siihen.

Mammutti olisi aikoinaan ollut liian suuri vastus yhdelle metsästäjälle, mutta ryhmässä yhdessä toimien se pystyttiin kaatamaan. Yhteistyö ei olisi ollut mahdollista, ellei ihmisten välillä olisi ollut luottamusta. Yksilön kykyyn luottaa toiseen on perusta kaikelle yhteistyölle.

Tilanne on sama, kun tämän päivän ihminen tekee valintoja palveluiden tai tuotteiden välillä, joista hän valitsee itselleen parhaiten sopivan. Myös silloin on kyse tunteesta. Näin päästäänkin brändin toiseen tehtävään: sen pitää pystyä synnyttämään luottamusta.

Täyttääkö teidän yrityksenne brändi nämä kaksi tehtävää?

 
Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Yrityskulttuuri

Next
Next

Brändivaje