Näin luot yritykselle, tuotteelle tai palvelulle nimen

Hyvän nimen luominen yritykselle, tuotteelle tai palvelulle on paitsi tärkeä, myös aika haastava tehtävä.

Hyvä nimi jää mieleen. Parhaimmillaan nimi sisältää lupauksen ja siitä käy ilmi yrityksen tai tuotteen tuottama lisäarvo.

Läheskään näin ei aina tapahdu, vaan nimen juuret johtavat esimerkiksi yrityksen perustajiin. Nikolai Sinebrychoffista tuli Synebrychoff, skotti James Finlaysonista Finlayson ja saksalaissyntyisestä Georg Franz Stockmannista Stockmann. Tämän ja paljon muuta mielenkiintoista yritysten nimistä kertoo Ylen artikkeli.

Monesti yrityksen nimellä ei ole mitään tekemistä sen tuotteiden tai palveluiden kanssa.

Steve Jobs ja Steve Wozniak pohtivat nimeä vastikään perustamalleen tietokoneyhtiölle. Jobs oli juuri työskennellyt eräänlaisessa kommuunissa hedelmätarhalla ja sai siitä ajatuksen yhtiön nimeksi: Apple Computer.

1900-luvun alussa saksalainen August Horch halusi automerkilleen jonkun muun kuin oman nimensä. Augustin kaverin lapsi keksi kääntää Horch-sanan – joka tarkoittaa ”kuunnella” – latinaksi. Näin Audi sai nimensä.

Nimi voi olla myös pragmaattinen. Saab on lyhenne sanoista Svenska Aeroplan Aktie-bolaget. Swatch tulee sanoista Swiss Watch. Microsoft taas sanoista Micro-computer ja Software.

Mutta mistä nimi, jos yrittäjän oma sukunimi ei ole suuhun sopiva tai erilaisten paikan- tai lemmikin nimien yhdistäminen ei tuota tulosta?

Esittelen seuraavassa yhden ratkaisun.

Olen käyttänyt tätä metodia useille asiakkailleni pitämissäni nimityöpajoissa hyvällä menestyksellä. Vai mitä olet mieltä nimistä Tosi Magee Juttu (Ahvenharjun hunaja), Green Leaf (Biofarmin lehtilannoite), Design Spot (tarinoita luovuudesta ja uudesta designista) tai BusinessRakentamo (yritysten kehitysyhteisö)?

 

Nimityöpaja by Happy Branding Company

Työpajassa on kolme vaihetta, joissa ensimmäisessä kerrataan, minkälaisesta tuotteesta tai palvelusta on kyse ja millaisessa markkinassa se on. Toinen vaihe on nimien kehittelemistä. Kolmas vaihe on valintaa.

Apusanalistoista apua nimen kehittämiseen

Sen sijaan, että työpajaan osallistujat alkaisivat heti kehittelemään lopullista nimeä, tehdään useita apusanalistoja, joita käytetään avuksi varsinaisen nimen innovoinnissa.

Työpajaan kannattaa kutsua ihmisiä eri puolilta organisaatiota. Yhteensä heitä voi olla enintään kuusi henkeä. Jos halutaan osallistaa tätä useampia henkilöitä, on syytä pitää kaksi erillistä työpajaa, joiden tulokset yhdistetään ennen lopullista valintaa. Näin siksi, että työpajojen pituus pysyisi kohtuullisina.

Aivan aluksi työpajan vetäjän vastuulla on saada aikaiseksi vapautunut ilmapiiri, jossa kaikkien ehdotukset ovat saman arvoisia ja niihin suhtaudutaan lähtökohtaisesti positiivisesti. Kuten tiedetään, toiset ihmiset haluavat saada äänensä kuuluvaksi ja toiset ovat ujompia tuomaan ajatuksiaan kaikkien kuultaviksi. Osa harjoituksista tehdään yksilötyönä ja osa ryhmissä.

Työpaja aloitetaan esittelemällä osallistujat ja kertomalla projektin taustoista. Sen jälkeen päästään itse asiaan. Käytän tässä tuote-sanaa esimerkkinä. Nimihän voi olla paitsi yksittäiselle tuotteelle, myös tuotesarjalle, palvelulle tai yritykselle.

 

1. Tuotteen markkinat ja asemointi

Käydään aluksi läpi tuotteen taustaa vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

- Mistä tuotteesta on kysymys?

- Mitä sillä saadaan aikaiseksi?

- Mitä kilpailijoita tuotteella on?

- Mikä on sen tavoiteasema?

- Keitä kuuluu kohderyhmään?

- Mikä on tuotteen lupaus?

- Mitä arvoja se edustaa?

- Millainen on tuotteen persoonallisuus?

 

2. Tuotteen ominaisuudet ja hyödyt

Seuraavaksi jokainen osallistuja vastaa itsenäisesti kysymykseen:

Mitä tuote tekee kahdella sanalla kuvattuna?

Jokainen osallistuja kirjoittaa yhden tai useampia sanaparia. Esimerkiksi ruohonleikkuri ”leikkaa ruohoa” tai ”siistii pihaa”.

Sitten kootaan sanaparit taululle ja arvioidaan yhdessä, mitkä niistä luonnehtivat parhaiten tuotetta.

Tämän jälkeen mietitään yhdessä synonyymeja kullekin verbille ja substantiiville.

Näin saadaan ensimmäinen lista apusanoja.

 

Seuraavaksi mietitään ensin itsenäisesti ja sitten yhdessä:

Mitkä asiat erottavat tuotteen kilpailijoista?

Listataan asiat taululle.

Mietitään taas synonyymeja avainsanoille.

Näin saadaan toinen lista apusanoja.

 

Kolmanneksi osallistujat pohtivat, jälleen ensin itsenäisesti ja sitten yhdessä keskustellen:

Mitkä ovat tärkeimmät tuotebrändin asiakkaalle tuottamat hyödyt?

Listataan hyödyt taululle.

Kerätään avainsanoille synonyymeja.

Näin saadaan kolmas lista apusanoja.

 

3. Nimigenerointi

3.1. Jokainen kehittää vähintään kymmenen nimeä käyttäen hyväkseen apusanalistoja inspiraationa. Sanoja voi yhdistellä ja lyhennellä tai keksiä aivan uusia. Kootaan nimet taululle.

Saadaan ensimmäinen lista nimiehdokkaista.

 

3.2. Kehitellään lisää nimiä sattumanvaraisesti, joko kaikki yhdessä tai pienemmissä ryhmissä. Nimi voi olla abstrakti, joka ei tarkoita mitään (esimerkiksi Destia, Omo, Wuxal) tai anagrammi apusanoista. Otetaan perussana ja kehitetään sen kirjaimista uusia sanoja. Huomioidaan, että nimen ei aina tarvitse tarkoittaa mitään, ajatellaan esimerkiksi nimiä Google, Pepsi tai Amazon Kindle. Perussanoina voi käyttää vaikkapa paikkakunnan tai tuotteen syntyyn vaikuttaneen henkilön nimeä tai tuotteen yhtä ominaisuutta. Nimi voi olla suomeksi tai englanniksi. Käytetään apuna sanakirjoja, yms.

Näin saadaan toinen lista nimiehdokkaista.

 

Nyt meillä on listattuna useita erilaisia nimivaihtoehtoja. Jos esimerkiksi työpajaan osallistuu 5 henkilöä, pitäisi taululla oli vähintäänkin 50 nimiehdokasta.

Tämän jälkeen nimiehdokkaista pitää valita paras mahdollinen.

 

4. Valinta

 

1. Jokainen antaa viisi yksittäistä tähteä mielestään viidelle parhaalle nimelle.

 

2. Valitaan nimistä kymmenen eniten tähtiä saanutta.

 

3. Tarkistetaan nimien saatavuus. Ovatko ne jo olemassa? Googlataan ne. Näin saadaan listasta tiputettua pois mahdottomat.

 

Mikä nimi jäljelle jääneistä saa eniten kannatusta?

 

Suosittelen nimityöpajan ajankohdaksi aamupäivää. Riippuen ensimmäisestä vaiheesta, jossa käydään nimikohteen taustat läpi, kokonaiskesto on 3-4 tuntia.

Jos nimityöpajan liittää brändin kirkastus -prosessiin, tulee siinä käytännössä jo käytyä läpi ensimmäinen vaihe. Silloin nimityöpajassa voidaan mennä suoraan apusanalistoihin ja nimigenerointiin.

Kannattaa kokeilla! Kuulen mielelläni myös kommentteja tästä tai muusta hyväksi havaitusta metodista!

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Brändistä ikoniksi: the other danish guy (osa 1)

Next
Next

Poteeko yrityksesi brändivajetta?