Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 3

Olin yhdeksänkymmentäluvun alussa töissä mainostoimistossa nimeltään Avant/BBDO.  Se oli kulutushyödykkeisiin keskittynyt toimisto ja samaan konserniin kuului B2B-markkinointiin erikoistunut AKT/BBDO. Kun lama iski, nämä kaksi toimistoa yhdistettiin. 

Kulttuurien törmäys oli melkoinen. Kun noin viisikymmentä mainonnan ammattilaista, jotka tulevat erilaisista kulttuureista, laitettiin saman katon alle, tapahtui kuten yleensä tällaisissa tilanteissa tapahtuu: vahvempi kulttuuri syö heikomman. Meitä avantilaisia ei vuoden jälkeen enää ollut kovin monta toimistossa, joka nyt tunnettiin BBDO Helsinkinä.

Mutta uudella toimistolla meni kuitenkin hyvin. Saimme kahdesta kulttuurista yhdistettyä sittenkin yhden vahvan. Työskentelimme innokkaasti ja motivoituneina. Saimme uusia asiakkaita, isojakin, ja työtä riitti.

Kun BBDO Helsinki oli toiminut jonkin aikaa, kertoi toimitusjohtajamme Hannu Lindell eräässä maanantai-aamun palaverissa visiomme. Hän oli muotoillut sen lauseeksi: ”Onnellinen mainostoimisto, jolla on onnellisia asiakkaita.”

Kaikessa naiiviudessaan tuo oli hyvin kiteytetty tavoite. Onnellisessa mainostoimistossa on onnellisia työntekijöitä, ja se välittyy työn jälkeen ja sitä kautta asiakkaiden tyytyväisyyteen ja tuloksellisuuteen kaikkinensa.

Kun pari vuotta sitten soitin Hannulle asiasta, sanoi hän sen hyvin muistavansa, tietenkin. Hän sanoi, että joskus on kova juttu se, että uskaltaa olla pehmeä.

Kovassa mainostoimistomaailmassa siihen aikaan tuo oli tosiaankin kova juttu. Sillä erottauduttiin kilpailijoista. Se osoitti, että toimistomme arvoihin kuului muutakin, kuin alan palkintojen metsästäminen. Lause oli selkeä tavoite, yrityksen visio, jolla rakennettiin osaltaan myös työnantajakuvaa, alalla, jolla hyvistä tekijöistä oli kova kilpailu.

Työnantajakuva on käsitys, jonka yritys itse luo itsestään työnantajana. Se perustuu yrityksen arvoihin, visioon, strategiaan ja viestintään.

Työnantajamielikuva on ihmisten eli potentiaalisten, nykyisten ja entisten työntekijöiden käsitys yrityksestä työnantajana. Se perustuu ihmisten kokemuksiin ja uskomuksiin yrityksestä. Hyvällä työnantajamielikuvalla houkutellaan parhaat kyvyt työskentelemään yritykseesi.

Yritysbrändin johdonmukaisella kehittämisellä vaikutetaan näihin molempiin. Työnantajakuvaa rakennetaan tietoisesti, työantajamielikuva taas rakentuu hitaammin ihmisten kautta. Tietysti jälkimmäiseen voidaan vaikuttaa viestinnällä ja tietoisesti rakennetulla työnantajabrändillä on oleellinen rooli vaikuttamisessa.

Nämä kaksi asiaa yhdistyvät, kun brändityöhön otetaan henkilöstö mukaan. Minun ajattelussani vastuu yritysbrändistä on kaikilla yrityksen työntekijöillä, jos siihen annetaan mahdollisuus. Avoimuudella ja mukaan ottamisella sitoutetaan ja innostetaan henkilöstöä yhteisen brändin kehittämiseen.

Yrityksen brändi ei voi olla merkityksellinen asiakkaille, ellei se ole sitä ensin omalle porukalle.

Miten sinun yrityksesi rakentaa työnantajakuvaa? Entä tiedätkö, millainen työnantajamielikuva yritykselläsi on?

Jos haluat sparrausta brändistänne kahden kesken, niin varataan yhteinen aika. Lue lisää sparrauksista täältä.

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 4

Next
Next

Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 2