Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 2

Muistatko vielä, kun Volkswagen manipuloi dieselautojensa päästölukemia? Yritys oli asentanut autoihin tietokoneohjelman, joka vääristi dieselautojen päästöjä. Todelliset arvot olivat ilmoitetuista jopa 40 kertaiset. Myöhemmin Volkswagen joutui myöntämään, että 11 miljoonassa sen valmistamassa dieselautossa oli päästöjä väärentävä laite. Tämä ”dieselgate” alkoi vuonna 2015.*

Kauppalehti kertoi myöhemmin samana vuonna, että Saksan liikennevirasto oli tehnyt mittauksia, joissa ilmoitettuja suurempia päästöjä oli havaittu myös näiden automerkkien testaamisissa: Audi, BMW, Mercedes-Benz, Opel, Mazda, Jeep, Alfa Romeo, Toyota, Land Rover, Honda ja Dacia.

Entäpä muistatko vielä muiden autobrändien vilunkipelit päästöissä? 2018: Subarun ja 2019: FCA:n (Fiat ja Chrysler) ja Renault'n päästöhuijauksien paljastuminen, 2022: Daimlerille määrätään sakot dieselautojen päästöjen manipuloinnista, 2022: Hyundai ja Kia syytetään bensiiniautojen päästöjen manipuloinnista.

Minä en muista mitään noista. Muistan kyllä, että päästölukemia eri automerkit olivat vääristelleet, mutta en tarkempaa. Kyseiset brändit eivät ole kärsineet mainehaitasta, ainakaan niin paljon, että se vaikuttaisi niiden asemaan minun päässäni.

Kun asiaa pysähtyy ajattelemaan, se hämmästyttää. Eihän skandaaleista ole edes kymmentä vuotta!

Mistä se voi johtua? Valistunut arvaukseni on, että vahvoista, vuosien ja vuosikymmenten aikana rakennetuista brändeistä.

Vahva brändi kestää mainekolhut. Se saa anteeksi.

Brändi on monella tapaa kuin ihmisen persoona. Siihen suhtaudutaan kuten ihmiseen. Vahvuuksineen ja heikkouksineen.

Mutta näin ei tapahdu, jos yritys, palvelu tai tuote ei ole muodostunut brändiksi vastaanottajan päässä. Silloin puuttuu se ulottuvuus, joka syntyy, kun asiasta tulee merkityksellinen, kun se on jollain tavoin pystynyt koskettamaan pintaa syvemmälle.

Tuosta tuleekin mieleeni brändinkirkastusprojekti, jonka toteutin nuorelle yrittäjälle. Hän oli perustanut vastikään yrityksen nimeltään ViemäriExpert. Kävimme ensin läpi viestinnälliset perustekijät, kuten tavoitteen, tehtävän, asiakkaat, kilpailijat, arvot ja asemoinnin, ennen kuin suunnittelin yrityksen identiteetin autojen maalauksineen, asusteineen ja nettisivuineen. Sloganiksi muodostui: Palvelua ptaa syvemmälle. Keissi lyhykäisyydessään löytyy täältä.

Millainen maine sinun yritykselläsi on, tai millainen sen pitäisi olla?

Jos haluat sparrausta yityksenne brändistä kahden kesken, niin varataan yhteinen aika. Lue lisää sparrauksista täältä.

*Wikipedia

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 3

Next
Next

Logon suunnitteluprosessi