Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 7
Tiedätkö Simon Sinekin The Golden Circle -ajattelumallin? Se liittyy siihen, kuinka yritys kertoo toiminnastaan. Lyhyesti: yritys, joka osaa kertoa ensin miksi se on olemassa, ja vasta sen jälkeen toimintatavoistaan ja tuotteistaan, pystyy tekemään kuulijaansa vahvemman vaikutuksen, kuin yritys, joka keskittyy kertomaan vain tuotteistaan. Siksi yrityksen kannattaa aloittaa hissipuheensa vastaamalla kysymykseen Miksi?
Sinek kertoo, että tälle on ihan tieteellinen syynsä. Jos nimittäin pystyt vaikuttamaan kuulijan tunteisiin, joita hän käsittelee siinä osassa aivoja, jossa tehdään isot ja tärkeät päätökset (kuten taistele tai juokse), teet vahvan vaikutuksen kuulijaan. Paljon vahvemman kuin jos kerrot ainoastaan palvelusi tai tuotteesi etuja ja ominaisuuksia, joita käsitellään aivojen ulko-osissa, missä yleensä käsitellään kevyempiä juttuja, kuten numeroita ja sanoja.
On tutkittu, että kun puhuja kertoo tarinaa, joka vangitsee yleisön, kertojan ja kuulijoiden aivoissa aktivoituu sama osa. He siis todellakin ovat samalla aaltopituudella.
Tunteiden mukaan ottaminen aiheuttaa sitoutuneisuutta. Näytän usein esityksissäni kalvoa, jossa on vierekkäin kaksi kuvaa: vasemmalla aivot ja oikealla sydänsymboli. Sitten kerron, että ihminen tekee yleensä päätöksiä oikeanpuoleisella elimellä ja perustelee ne sen jälkeen vasemmanpuoleisella.
Vahvaan brändiin sitoudutaan.
Työntekijälle sitoutuneisuus seuraa siitä, että hän kokee työnsä merkitykselliseksi. Hän on innostunut työstään, jos saa toteuttaa siinä itseään ja olla osallisena omaan työhönsä liittyviin päätöksiin. Silloin hän kokee olevansa arvostettu ja tasa-arvoinen. Itseluottamus omiin kykyihin vahvistuu, jos hän saa kehittää taitojaan erilaisilla koulutuksilla ja tehdä työnsä asiallisilla työvälineillä.
Alihankkijalle asiakkaan vahvan yritysbrändin tuomat edut liittyvät turvallisuuteen, laatuun ja statukseen. Yleensä vahva brändi tarkoittaa parempaa ennustettavuutta tilauksissa. Vahvaan brändiin liitetään useimmiten myös parempi laatumielikuva. Kaikki nämä tuovat sitoutuneisuutta.
B2B-päättäjä punnitsee yleensä toimijoita riskienhallinnan kautta. Laatu on tärkeä kriteeri yhdessä hinnan kanssa. Myös hänen oma maineensa on arvioitavana toimittajavalinnoiden vuoksi. Vahva brändi helpottaa ja nopeuttaa päätöksentekoa ja siitä seuraa turvallisuuden tunne, koska siihen voidaan luottaa. Tästä seuraa sitoutuneisuutta.
Kuinka sinun yrityksesi brändi saa aikaan sitoutuneisuutta työntekijöissäsi, yhteistyökumppaneissasi ja asiakkaissasi?
Jos haluat sparrausta brändistänne kahden kesken, niin varataan yhteinen aika. Lue lisää sparrauksista täältä.