Kolmenlaisia brändejä
Brändi on laaja käsite. Itse asiassa niin laaja, että sitä on vaikea hahmottaa.
Yksi tapa laajentaa ymmärrystä brändistä, on miettiä sen vaikuttavuutta.
Vaikkapa tähän tapaan.
Brändit voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan niiden vaikuttavuuden osalta: käytännöllisiin, elämyksellisiin ja ihmistä muuttaviin brändeihin.
Käytännöllisellä brändillä on jokin tietty ominaisuus, joka tuottaa asiakkaalle tai kuluttajalle lisäarvoa.
Lisäarvo voi olla esimerkiksi hinta, saatavuus tai jokin ainutlaatuinen ominaisuus, josta asiakas saa konkreettista hyötyä. Usein käytännölliset brändit ovat päivittäistavaroita, ns. low-interest -tuotteita.
Käytännöllinen brändi ei ole kuitenkaan korvaamaton. Jos markkinoille tulee tuote tai palvelu, joka on parempi, asiakas on valmis vaihtamaan. Hän ei ole sitoutunut brändiin.
Elämyksellisen brändin tuote tai palvelu on vähintäänkin samalla tasolla kuin kilpailijoilla, mutta sen lisäksi asiakaskokemuksella tuotetaan asiakkaalle lisäarvoa.
Asioiminen verkkokaupassa on sujuvaa, helppoa ja saa asiakkaan hyvälle mielelle. Toimipisteessä asiakas huomioidaan heti hänen astuttuaan liikkeeseen. Luontevasti käyttäytyvä henkilökunta on ystävällistä. Asiakas kohdataan ihmisenä, ei asiakkaana. Asiakas tuntee olonsa viihtyisäksi, hän rentoutuu. Myös toimitiloihin on satsattu: liikkeessä asioiminen on suunniteltu johdonmukaiseksi, kalusteet ja koko tila brändin lupausta tukevine väreineen ja materiaaleineen on mietitty kokonaisuus.
Ostotapahtumasta on tehty brändielämys, joka jää mieleen positiivisena tapahtumana.
Tässä ajattelumallissa kolmas luokka on ihmistä muuttavat brändit.
Nämä brändit vaikuttavat asiakkaiden ja kuluttajien käyttäytymiseen ja jopa ajatteluun.
Tällaiset yritykset eivät peittele tarkoitustaan eivätkä arvojaan. Päinvastoin ne ovat niiden viestinnän perusta. Ajatellaan vaikkapa ulkoiluvaatevalmistaja Patagoniaa. Ympäristöystävällisyys on sen koko olemassaolon perusta, joka heijastuu kaikessa toiminnassa.
Tai jos ajatellaan B2B-sektoria, niin suomalainen valaistusratkaisujen tuottaja Greenled on hyvä esimerkki tästä. Senkin toiminnassa ympäristöystävällisyys on brändin keskiössä, säästäähän led-valaisimet huomattavan paljon energiaa. Asia on niin tärkeä osa yhtiön perusajatusta, että jo se on viety yhtiön nimeen saakka. Yhtiö myös valmistaa valaisimet Suomessa.
Silloin, kun brändi muokkaa käyttäjänsä elämää jollain positiivisella tavalla, voidaan puhua superbrändeistä.
Superbrändi on käyttäjänsä mielentila brändiäsi kohtaan.
Superbrändi syntyy, kun brändistä tulee merkityksellinen
Kehittämässäni Superbrändi-ohjelmassa brändi välitetään ensin työntekijöille ja sen jälkeen he välittävät sen asiakkaille.
Haluatko kuulla lisää? Laita meiliä, niin sovitaan napakka palaveri kasvotusten tai verkon yli.