Superbrändi osa 7

Kirjassaan Bigger than this Fabian Greyrhalter kertoo keinoista, kuinka yritykset voivat tehdä brändeistään merkityksellisiä. Seuraavassa on hieman muokattuna seitsemän hänen listaamaansa asiaa.

 

1. Tarina

Yrityksen tarinassa on jo usein valmiina ladattuna se perustajien intohimo ja usko maailman muuttamisesta paremmaksi heidän tuotteiden ja palveluiden avulla. Tarina täytyy vain kaivaa esiin ja kirjoittaa se helposti luettavaan muotoon.

Tarinaan saattaa kätkeytyä brändin todellinen ydin ja olemassaolon oikeutus. Sillä voi olla käänteentekevä vaikutus brändiin.

Onko sinun yrityksesi tarina luettavissa esimerkiksi nettisivuilta? Tuntevatko yrityksesi työntekijät yrityksenne tarinan? Tarinaa kirjoitetaan joka päivä lisää. Haluavatko työntekijäsi olla osallisena tässä tarinassa?

 

2. Arvot

Joskus arvot saattavat olla suuremmat kuin varsinainen tuote tai palvelu, joita yritys tuottaa.

Todelliset arvot toteutuvat yrityksen toiminnassa joka päivä. Arvot yhdistävät yrityksen ihmiset ja asiakkaat, saman henkisten ihmisten on taipumus tulla toimeen keskenään.

Arvot kannattaa ottaa osaksi jokapäiväistä arkea paitsi käytännön kautta myös viestimällä niistä aktiivisesti. Ne muistuttavat omaa porukkaa yhteisistä periaatteista ja toisaalta ne muodostavat arvopohjan yrityksen viestintään. Intohimoisuus jotakin asiaa kohtaan tai jonkin asian puolesta toimiminen saattaa olla se peruskallio, jonka päälle brändi rakentuu.

 

3. Merkitys

Tänä päivänä yrityksen merkitys – tai tarkoitus, purpose – on asia, jonka jokainen menestyvä yritys on määritellyt.

Merkitys on se vaikutus, jota yritys tuottaa ympäristölleen, siihen yhteiskuntaan, jonka osa se on. Yrityksen merkitys on se, miksi maailma tarvitsee juuri tätä yritystä. Se on vastaus kysymykseen: Miksi me teemme tätä? Mikä on se iso päämäärä, joka on mahdollista saavuttaa osaltaan myös yrityksen olemassaolon vuoksi?

Merkitys antaa työlle tarkoituksen. Se tekee työstä merkityksellistä. Se on se syy, miksi jokainen haluaa joka aamu tulla töihin. Se antaa asiakkaille syyn valita yrityksen palvelut ja tuotteet. Se voi osaltaan lisätä yrityksen vetovoimaisuutta uusia työntekijöitä kohtaan.

Merkitys innostaa ja motivoi. Niin omaa porukkaa kuin asiakkaitakin.

Onko sinun yrityksesi merkitys määritelty ja viestitty selkeästi omille ihmisille ja asiakkaille?

 

4. Perintö

Yhtä tärkeää, kuin on tietää mikä on yrityksen tarkoitus, tavoite ja tehtävä, on tietää mistä se on tulossa.

Vaikka maailma ympärillämme saattaa muuttua nopeastikin, tietyt asiat pysyvät, ja niistä kannattaa pitää kiinni.

Usein perheyhtiöiden toimintatavoissa saattaa olla rasitteita, jotka saattavat pahimmillaan estää kehittymisen, mutta hienoa niissä on se perintö, jota ne ylpeinä kantavat mukanaan.

Työntekijä saa yritykseltä paljon (hiljaisena tai vähemmän hiljaisena tietona), ja tämäkin asia on tavallaan tuota perintöä, jota kannattaa vaalia. Nämä viisi T:tä ovat:

Tiedot ja taidot, Tarina, Tunne, Toimintatavat ja Tulos.

Miten yrityksessänne tuodaan esille sen perintöä? Onko siinä jotain sellaista, josta voisi olla vieläkin enemmän ylpeä ja nostaa esille tarinassanne ja manifestissänne?

 

5. Ilon tuottaminen

Yllätä asiakas positiivisesti ja on suuri mahdollisuus, että hän kertoo yrityksestäsi eteenpäin!

Ilon tuottaminen on merkittävä asia, koska yksi pieni ele, huomionosoitus tai muistaminen saattaa saada aikaiseksi positiivisten tapahtumien ketjun, jonka seurauksena yritys voi saada pitkäaikaisen asiakkaan. Tai useita, koska on luultavaa, että sana kiirii.

Valaistusjärjestelmiä kaupalle, teollisuudelle ja julkiselle sektorille toimittava Greenled saa suurimman osan uusista asiakkaistaan suositusten tuloksena. Asiakkaalle on jäänyt hyvä mieli, jota hän on halunnut jakaa eteenpäin.

Silloin, kun pystymme herättämään positiivisen tunteen, jätämme syvän muistijäljen.

Jos olet tilannut alusvaatteita The other danish guy:lta, olet tuotepaketissa saanut käsin kirjoitetun saatteen tuotteen pakkaajalta, jossa hän on kiittänyt tilauksesta ja toivottanut mukavaa päivän jatkoa omalla persoonallisella tavallaan. Näin on saatu henkilökohtaisuuden tunne verkkokauppaan.

Miten teidän yrityksessänne tuotetaan positiivisia yllätyksiä? Puhutaanko niistä? Pitäisikö niistä puhua enemmän?

 

6. Läpinäkyvyys

Brändillä on kaksi tärkeää tehtävää. Ensimmäinen on erottuminen kilpailijoista. Toinen on luottamuksen herättäminen.

Satoja tuhansia vuosia sitten, kun ihmiset metsästivät mammutteja, se ei ollut yksilöurheilua, vaan metsästys tapahtui joukolla. Yhteistyön edellytys oli se, että kaveriin pystyi luottamaan.

Sama toteutuu tänäkin päivänä, myös liike-elämässä. Tuskin teet kauppoja sellaisten ihmisten ja yritysten kanssa, joihin et pysty luottamaan.

Läpinäkyvyys on yksi tärkeä asia, joka yksiselitteisesti lisää luotettavuutta. Se lisää myös turvallisuuden tunnetta, niin yrityksen sisällä kuin asiakkaissakin.

Onko teidän prosessinne, alihankinnat, materiaalit, päätöksenteot ja muu toiminta läpinäkyvää?

 

7. Vastuullisuus

Parikymmentä vuotta sitten oli vielä varsin yleistä, että yritys antoi liikekumppaneilleen joululahjoja. Viinipulloja, juustolautasia, konvehtirasioita tai matkoja annettiin ja saatiin.

Nykyään se on harvinaista. Itse asiassa hyväntekeväisyyskohteiden käyttäminen joululahjoina on niin yleistä, että sillä ei enää erotuta muista toimijoista. No, ei varmaan ole tarvekaan, onhan kyseessä hyväntekeminen.

Vastuullisuus, joko ympäristön, sosiaalisuuden tai hyvän hallinnon kautta voi olla myös liiketoiminnan lähtökohta. Yhä useampi yritys ajattelee ympäristöä yhä enemmän toiminnassaan. Kestävän kehityksen -periaatteet ovat hyvä lähtökohta myös asiakkaiden vakuuttamisessa.

Fiksuruoka on esimerkki yrityksestä, jonka koko olemassaolon perusta on vastuullisuus. Sen missiona on pelastaa ruoka hävikiltä. Samalla se tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman edullista ruokaa.

 

Yllä kerrotut seitsemän vinkkiä ovat asioita, joista jokainen voi lisätä yritysbrändiinne tarttumapintaa. Se on brändin kehittämisen tarkoitus: lisätä huomiota oikeanlaisissa ihmisissä, joita on ilo palvella.

Kun iloa syntyy käyttäjissä tarpeeksi paljon, voidaan puhua Superbrändistä.

Jos haluat kuulla lisää, miten tavallisesta brändistä tehdään Superbrändi, ota ihmeessä yhteyttä, niin sovitaan tapaaminen joko verkon yli tai kasvotusten.

Laita meiliä tai soita 050 356 0694.

 

PS. Haluatko sparrata brändistäsi napakassa kolmen tunnin sessiossa? Tilaa nyt sparraus, saat kaupan päälle etukäteisaineistoksi tuhdin verkkokurssin kaupan päälle (arvo 595 € + alv).

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Superbrändi osa 8

Next
Next

Superbrändi osa 6