Superbrändissä merkitys vetää puoleensa

On mielenkiintoista, kuinka paljon se, minä aikakautena ihminen on syntynyt, vaikuttaa siihen, miten hän suhtautuu asioihin.

A-lehtien muutaman vuoden takainen artikkeli kertoo eroista sukupolvien käyttäytymisissä.

Siinä kerrottiin muun muassa, että me X-sukupolveen (vuosina 1961-1980 syntyneet), kuuluvat olemme kilpailuhenkisiä, kiinnostuneet itsemme kehittämisestä, tykkäämme shoppailla kivijalassa, mutta myös verkossa ja tykkäämme tunnetuista ja laadukkaista brändeistä.

Meitä vanhempia, vuosina 1945-1960 syntyneitä kutsutaan baby boomereiksi. Heistä useimmat ovat aloittaneet työelämäsä ilman tietokoneita, ja heidät tavoittaa suhteellisen hyvin vielä massamedioilla. 80 % tästä sukupolvesta lukee painettuja sanomalehtiä ja yli puolet viikkolehtiä ja televisiotakin he vielä seuraavat. Somessa he käyttävät etupäässä Facebookkia.

Nyt tullaan heihin, jotka saivat minut tarttumaan tähän aiheeseen: Y-sukupolveen eli milleniaaleihin (vuosina 1981-1997 syntyneet). He ovat jokseenkin aitoja diginatiiveja, eli lapsesta saakka he ovat käyttäneet erilaisia digilaitteita.

Milleniaaleille muutos on normitila. He arvostavat vapautta ja joustavuutta ja ovat mestareita multitaskaamisessa.

Merkitys – yrityksen tärkein voimavara -kirjassaan Suokko ja Saarinen toteavat, että vuonna 2025 milleniaaleja on peräti 75 % ostovoimasta ja että heille on tärkeää nähdä selkeä kytkös oman työn ja laajemman sosiaalisen tai yhteiskunnallisen vaikutuksen välillä. Lisäksi kirjassa todetaan, että voimaannuttava yrityskulttuuri on näille ihmisille kaksi kertaa rahaa suurempi palkkio.

Yrityksen tarkoituksella – tai merkityksellä – on iso rooli milleniaaleille. He haluavat paitsi tehdä työtä, jolla on jokin suurempi tarkoitus, myös valitsevat brändejä, jotka jakavat heidän kanssaan saman arvomaailman.

Milleniaaleja on yhä enemmän myös päättäjinä yrityksissä.

Kun yritys kehittää brändiään, sen kannattaa pohtia, mikä on sen tarkoitus. Mitä hyvää se saa toiminnallaan aikaiseksi? Toimiiko se vastuullisesti? Ja mitkä ovat sen arvot?

 

Superbrändi syntyy, kun brändistä tulee merkityksellinen

Kehittämässäni Superbrändi-ohjelmassa brändi – ja sen tarkoitus – välitetään ensin työntekijöille ja sen jälkeen he välittävät sen asiakkaille.

Haluatko kuulla lisää? Laita meiliä, niin sovitaan napakka palaveri kasvotusten tai verkon yli.

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Superbrändin keskellä ovat ihmiset

Next
Next

On brändejä. Ja sitten on superbrändejä.