Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 1

Kun ensimmäiset ihmiset metsästivät mammutteja, siihen tarvittiin yhteistyötä. Vain yhdessä toimien heimon jäsenet saivat ison eläimen kukistettua. Jotta yhteistyötä olisi ollut mahdollista, heimon jäsenten piti pystyä luottamaan toisiinsa.

Luottamus on kaiken yhteistyön perusta.

Luottamus on myös perustana silloin, kun valitaan tuotetta tai palvelua. Jos asiakas ei pysty luottamaan tavaran tai palvelun toimittajaan, kauppa jää tekemättä, olipa markkinatilanne mikä tahansa. Riski on liian suuri.

Vahva ja tunnettu yritysbrändi on yksi luottamusta rakentava tekijä. Yrityksen ulkoinen ilme (mm. logo, yritysvärit, ilme ja olemus) voi viestiä laadukkuudesta. Yrityksen tuotteet ja palvelutaso ovat voineet saada kiitosta, ja sen hyvä maine on saattanut kiiriä sen edellä. Nämä kaikki rakentavat brändiä. Ja luottamusta yritykseen.

Luottamuksella on aina kohde. Ihminen tuntee luottamusta jotakin kohtaan. Seuraa turvallisuuden tunne. Se on yksi ihmisen perustarpeista.

Luottamuksen synnyttäminen on hyvä syy rakentaa vahva yritysbrändi. Yritysbrändin rakentaminen siten, että siihen otetaan työntekijät mukaan, lisää henkilöstön sitoutuneisuutta. Tästä seuraa paljon hyvää: yrityksen henki paranee, samoin sisäinen yhteistyö, josta taas seuraa tehokkuutta. Samalla toiminnan laatu paranee.

Kun työntekijät otetaan mukaan brändityöhön, he kokevat, että heihin luotetaan ja heitä kuunnellaan. He kokevat saavansa arvostusta. Syntyy turvallisuuden tunne.

Turvallisuuden tunne on tärkeää etenkin silloin, kun halutaan luoda jotain uutta. Itselläni on tästä kokemusta työskennellessäni mainostoimistoissa. Hyvän, oivaltavan mainoksen keksimisessä suunnittelijat laittavat itsensä likoon. Mitä kunnianhimoisempia he ovat, sitä enemmän kuljetaan ikään kuin veitsenterällä. Joskus saattaa herää epäilys omasta työstä: ”Mitä jos kukaan ei tajuakaan ideaamme? Asiakas ei osta työtämme. Hän menettää luottamuksensa meihin!” Jos ensimmäisellä kierroksella asiakas torjuu ideat, voi seurata negatiivinen kierre. Suunnittelijat menettävät loppujen lopuksi itseluottamuksensa täysin ja pahimmassa tapauksessa alkavat miellyttämään asiakasta yrittämällä keksiä vain ideoita, jotka tämä varmasti voisi hyväksyä. Silloin tehdäänkin mainonnansuunnittelua asiakkaalle, eikä asiakkaan asiakkaalle. Taso tippuu. Mainonnan tutkimustulokset ovat huonoja. Myynti ei vedä. Asiakas vaihtaa lopulta toimistoa.

Mutta jos työntekijä luottaa esihenkilöön ja yritykseen, hän uskaltaa yrittää ja – ennen kaikkea – tehdä parhaansa, koska kokee työnsä merkitykselliseksi ja haluaa olla osa isompaa tarinaa.

Vahva brändi on sitä ensin aina sisäisesti.

Synnyttääkö sinun yritysbrändisi luottamusta sisäisesti ja ulkoisesti?

Jos haluat sparrausta brändistänne kahden kesken, niin varataan yhteinen aika. Lue lisää sparrauksista täältä.

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Logon suunnitteluprosessi

Next
Next

Yksinkertainen brändi, osa 10: