Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 5

Tiedätkö tätä tarinaa: nainen meni Picasson ateljeehen ja pyysi tätä tekemään hänelle taulun. Picasso haki tyhjän kankaan, otti pensselin, laittoi siihen maalia, mietti hetken ja sutaisi yhdellä vedolla elävän viivan keskelle valkoista taulua. Sen jälkeen hän ojensi taulun naiselle ja kertoi hinnan: 10 000 dollaria. Nainen pöyristyi ja sanoi: "Mutta eihän teillä mennyt tuon viivan tekemiseen kuin hetki!" Picasso vastasi: "Kyllä, mutta minulla on mennyt koko elämä siihen, että pystyin sen viivan noin vetämään.”

“Price is only a problem in the absence of value.” Ei hinta ole ongelma. Arvon puute on. Kirjoittamassani artikkelissa The other danish guy -brändistä Tommi Lähde muisteli lainauksen tulleen Walt Disneyn suusta (suosittelen muuten artikkelia, ellet ole lukenut. Lähde kertoo siinä tosi mielenkiintoisia asioita todg-brändistä, sen historiasta ja taustoista. Samoin kuin Kouvolan Lakritsin Timo Nisula omastaan samassa Brändistä ikoniksi -artikkelisarjassa).

Brändi-käsite on tavattoman laaja. Se pitää sisällään oikeastaan kaiken, mitä yritys tekee. Kaikki toiminnot ja erilaiset kohtaamiset brändiin, palveluihin ja tuotteisiin muodostavat asiakkaan päässä mielikuvan. Tämä mielikuva on kokemusten ja fiilisten summa. Ja edelleen Lähdettä lainatakseni, ”…johon on kyllä mahdollista vaikuttaa.”

Mielikuvan avulla yritys (tai tuote tai palvelu) tuottaa arvoa, josta asiakas on valmis maksamaan. Mitä enemmän arvoa, sitä enemmän hän on valmis avaamaan kukkaroaan.

Vahva brändi herättää tunteita. Se jättää ihmiseen syvemmän muistijäljen, jolloin se on myös helpompi muistaa. Tuttuun tuotemerkkiin voi luottaa. Ja luotettavasta tuotteesta maksaa mielellään.

Vahva brändi on helpompi tunnistaa. Silloin se on myös helpompi ostaa.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Brändin vahvuus tulee yrityksen sisältä, sen ihmisistä. Motivoitunut, innostunut henkilöstö palvelee asiakkaita viiden tähden kokemuksiin, ja sellaisesta on asiakas myös valmis maksamaan enemmän. Tiedän tämän omasta kokemuksesta. Autoin GROOM-parturia uudistamaan brändiään ja tietysti myös asiakkaana halusin kokea palvelutuotteen. Sain huomata, mitä viimeisen päälle hiottu palvelukonsepti käytännössä on ja mitä tarkoittaa kokonaisvaltainen brändielämys.

Summa summarum: mitä vahvempi brändi, sitä suurempi kate.

Jos haluat sparrausta brändistänne kahden kesken, niin varataan yhteinen aika. Lue lisää sparrauksista täältä.

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 6

Next
Next

Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 4