Missio eli yrityksen tehtävä
Kun pohditaan yrityksen viestintää, on hyvä käydä perusasiat läpi, kuten mikä on yrityksen olemassaolon juurisyy, tarkoitus. Ja mikä on sen tavoite eli visio. Kolmanneksi on hyvä pohtia, mikä on yrityksen missio, sen perimmäinen tehtävä.
Mitä yritys loppujen lopuksi tekee ja miksi? Mikä on se lisäarvo, jonka yritys asiakkaalleen tuottaa?
Kuluttaja ei osta poraa poran takia, vaan saadakseen reiän seinään. Hän tekee sen kiinnittääkseen seinälle taulun ja saadakseen näin kotinsa viihtyisäksi. Viihtyisyys (sekä tietoisuus työn suorittamisesta) lisää mielenrauhaa.
Mieti siis, mitä tuotteesi ja palvelut merkitsevät asiakkaalle, mitä tarpeita hän niillä tyydyttää. Mitä se hänelle merkitsee?
Simon Sinek on kirjoittanut kirjan Start with Why. Sen takakannen tekstissä ensimmäisessä lauseessa on Sinekin henkilökohtainen missio. Hän ”johtaa liikettä, joka rakentaa maailma, jossa enemmistö meistä on inspiroitunut työstään.”
Tuotteella ja palvelulla on tiettyjä ominaisuuksia. Näistä seuraa asiakkaalle erilaisia hyötyjä. Määrittele, mitä hyödyt merkitsevät asiakkaalle.
Harley-Davidsonin määrittelee missionsa: ”Toteutamme unelmia henkilökohtaisesta vapaudesta.”
Googlen missio on: ”Järjestää maailman informaatio ja tehdä siitä yleismaailmallisesti saavutettavaa ja käytännönläheistä.”
Burger Kingin missio on: ”Tarjota järkevästi hinnoiteltua laaturuokaa, nopeasti tarjoiltuna, viihtyisissä ja puhtaissa miljöissä.”
Niken missio on: “…to bring inspiration and innovation to every athlete* in the world. [*If you have a body, you are an athlete.]”
On tärkeää, että yrityksen missio kirjataan ylös ja kerrotaan se jokaiselle yrityksen työntekijälle. Silloin hän tiedostaa paremmin oman roolinsa ja työnsä tärkeyden osana isompaa kokonaisuutta.