Kolme syytä, miksi toimitusjohtajat eivät ota työntekijöitä mukaan brändinkehittämishankkeisiin

Työntekijöiden osallistaminen brändin kehittämiseen voi olla haastavaa.

Vuodesta 2013 olen saanut auttaa suomalaisia PK-yrityksiä erinäisissä brändinkehittämisprojekteissa. Näissä hankkeissa on käytetty kehittämääni Brändin kirkastus -työkalua. Siinä valetaan viestinnän perusta kiteyttämällä brändin ydin lupaukseksi, jonka jälkeen seuraavat vaiheet eli brändin muotoilu ja jalkautus ovat olleet helppoja toteuttaa.

Parhaimpiin tuloksiin on päästy, kun ensimmäiseen vaiheeseen on otettu mukaan koko henkilöstö.

Kärjistetysti voidaan sanoa, että jos henkilöstölle ei pystytä perustelemaan brändin kehittämistyön tärkeyttä, jää koko hanke torsoksi. Ja kääntäen, jos koko porukka saadaan mukaan ja sitä kautta sitoutettua brändin kehittämiseen, on vain taivas rajana.

Vuosien varrella olen pohtinut, voisiko Brändin kirkastus -työkalua entisestäänkin parantaa?

Minulla on ollut asiakkaita, joissa yrityksen johto ei ole halunnut ottaa henkilöstöä mukaan ytimen kiteytykseen ja pohtimaan yrityksen tarkoitusta.

Syitä tähän on monia, mutta ainakin nämä kolme olen tunnistanut.

1.

Jos työntekijöitä on ollut paljon, ajatellaan, että työpajoihin osallistuminen vie liikaa työaikaa, joka on pois tuottavuudesta.

2.

Jos toimipisteitä on useilla paikkakunnilla, voi logistiikan ja muiden käytännön asioiden järjestelyt tuntua liian isoilta haasteilta.

3.

Yrityksen johto arkeilee brändiasioiden jakamista työntekijöiden kesken. Heillä on voinut olla taustalla sellainen ajatus, että jollain tapaa heidän arvovaltansa kärsii, jos istutaan henkilöstön kanssa samaan pöytään puhumaan yrityksen tarkoituksesta tai pohtimaan asiakkaiden toiveita. Mutta silloin käykin juuri toisin päin. Työntekijät alkavat arvostaa johtoa entistä enemmän!

Brändi on yrityksen tärkein omaisuus. Siihen vaikuttavat kaikki yrityksen kolme tärkeintä sidosryhmää: omistajat, henkilöstö ja asiakkaat. Koska kaksi viimeistä ovat brändin kehittämisessä erittäin keskeisessä asemassa, päätin luoda Brändin kirkastus -konseptia laajemman, kattavamman ohjelman, jolla brändin kehittäminen saadaan vietyä koko arvoketjun läpi, lähtien yrityksen omasta porukasta ja ulottuen loppuasiakkaan sielunmaisemaan.

Superbrändi-ohjelmassa brändi välitetään ensin työntekijöille ja sen jälkeen he välittävät sen asiakkaille.

Haluatko kuulla lisää? Laita meiliä, niin sovitaan napakka palaveri kasvotusten tai verkon yli.

Pekka Ruokolainen

Entrepreneur, brand consult and designer.

Previous
Previous

Aidot kohtaamiset synnyttävät superbrändin

Next
Next

Superbrändin synnyn kolme vaihetta