
Blogi
Superbrändi osa 4
Oletko koskaan tuskaillut brändinne asemoinnin kanssa? Siinähän yritys itse päättää, kuinka sen brändi nähdään suhteessa kilpailijoihin asiakkaan vinkkelistä katsottuna. Asemoinnissa etsitte markkinoilta sellaisen paikan, jossa ei ole muita. Sen jälkeen te sementoitte paikan teille.
Superbrändi osa 3
Laskin kerran, että yhden päivän aikana ihan tavallinen työssäkäyvä ihminen käyttää noin kolmeakymmentä hyödykettä eri toimintoihin alkaen kännykästä, hammasharjasta ja suihkusaippuasta, loppuen suoratoistopalveluun ja älytelevisioon.
Superbrändi osa 2
En ole koskaan kuullut, että brändi olisi ihmiskeskeinen. Onko se liian ilmiselvää, ja siksi asiaa ei ole koskaan tuotu esiin? Voisiko brändin ihmiskeskeisyys olla kilpailuetu?
Superbrändi osa 1
Superbrändin tarina alkoi tavallaan jo vuonna 2012. Pohdin silloin tulevan yritykseni olemassaolon oikeutusta, sitä kuuluisaa Miksi-kysymystä. Miksi Happy Branding Company:n täytyi syntyä?
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 10
Minua on aina kiinnostanut, mikä tekee brändistä Brändin, että mikä saa ihmiset jossain organisaatiossa puhaltamaan yhteen hiileen ja ylittämään usein itsensä huikeilla suorituksilla yhteisen hyvän vuoksi?
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 9
Asemoinnissa (positioinnissa) yritys asemoi itsensä suhteessa kilpailijoihin asiakkaan näkökulmasta katsottuna. Määriteltyään vahvuutensa ja menestystekijänsä sekä asiakasyritysten päättäjät (tai kuluttajat), yritys etsii markkinasta sellaisen aseman, jonka se pystyy sementoimaan itselleen olemalla ensimmäinen jossain asiassa, jolla on potentiaaliselle asiakkaalle merkitystä.
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 8:
Näin se menee: työn laatu rakentaa yrityksen brändiä vahvaksi ja kääntäen: vahva brändi ”velvoittaa” laadukkuuteen liiketoiminnan kaikilla osa-alueilla. Yrityksen kulttuuri ja toimintatavat muuttuvat ajan kuluessa menestystekijöiksi.
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 7
Tiedätkö Simon Sinekin The Golden Circle -ajattelumallin? Se liittyy siihen, kuinka yritys kertoo toiminnastaan. Lyhyesti: yritys, joka osaa kertoa ensin miksi se on olemassa, ja vasta sen jälkeen toimintatavoistaan ja tuotteistaan, pystyy tekemään kuulijaansa vahvemman vaikutuksen, kuin yritys, joka keskittyy kertomaan vain tuotteistaan. Siksi yrityksen kannattaa aloittaa hissipuheensa vastaamalla kysymykseen Miksi?
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 6
Camper on espanjalainen kenkämerkki. Sitä valmistetaan Mallorcan saarella jo neljännessä sukupolvessa. Camper on katalonian kieltä ja tarkoittaa maalaista.
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 5
Tiedätkö tätä tarinaa: nainen meni Picasson ateljeehen ja pyysi tätä tekemään hänelle taulun. Picasso haki tyhjän kankaan, otti pensselin, laittoi siihen maalia, mietti hetken ja sutaisi yhdellä vedolla elävän viivan keskelle valkoista taulua. Sen jälkeen hän ojensi taulun naiselle ja kertoi hinnan: 10 000 dollaria. Nainen pöyristyi ja sanoi: "Mutta eihän teillä mennyt tuon viivan tekemiseen kuin hetki!" Picasso vastasi: "Kyllä, mutta minulla on mennyt koko elämä siihen, että pystyin sen viivan noin vetämään.”
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 4
Erottautuminen on oikeastaan se kaikkein keskeisin asia koko yritystoiminnassa. Harva yritys haluaa kilpailla hinnalla tai olla helposti korvattavissa tai tehdä viestintää, joka on epäselvää, mitäänsanomatonta ja ristiriitaista. Siksi se haluaa erottua kilpailijoistaan. Kestävin ja paras tapa tehdä se on rakentaa aitoa ja merkittävää lisäarvoa tuottava, kohderyhmää puhutteleva brändi.
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 3
Olin yhdeksänkymmentäluvun alussa töissä mainostoimistossa nimeltään Avant/BBDO. Se oli kulutushyödykkeisiin keskittynyt toimisto ja samaan konserniin kuului B2B-markkinointiin erikoistunut AKT/BBDO. Kun lama iski, nämä kaksi toimistoa yhdistettiin.
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 2
Muistatko vielä, kun Volkswagen vääristeli dieselautojensa päästölukemia? Yritys oli asentanut autoihin tietokoneohjelman, joka vääristi dieselautojen päästöjä. Todelliset arvot olivat ilmoitetuista jopa 40 kertaiset. Myöhemmin Volkswagen joutui myöntämään, että 11 miljoonassa sen valmistamassa dieselautossa oli päästöjä väärentävä laite. Tämä ”dieselgate” alkoi vuonna 2015.
Logon suunnitteluprosessi
Logo on yksi keskeisimpiä elementtejä brändin muotoilussa. Kerron seuraavaksi omasta prosessistani logosuunnittelussa.
Mistä tunnistat vahvan yritysbrändin? Osa 1
Kun ensimmäiset ihmiset metsästivät mammutteja, siihen tarvittiin yhteistyötä. Vain yhdessä toimien heimon jäsenet saivat ison eläimen kukistettua. Jotta yhteistyötä olisi ollut mahdollista, heimon jäsenten piti pystyä luottamaan toisiinsa.
Luottamus on kaiken yhteistyön perusta. Myös brändin rakentamisessa.
Yksinkertainen brändi, osa 10:
“Everything should be made as simple as possible, but not simpler”, Einstein kuulemma sanoi. Tämä pätee ennen kaikkea viestintään. Mitä yksinkertaisemmassa muodossa asiat ovat, sen ymmärrettävämpiä niistä tulee vastaanottajalle. Ja sen helpompaa on brändistä viestiminen. Haasteena on vain se, että yksinkertaistaminen on vaikeaa. Se vaatii paljon työtä. Lisäksi siitä on myös vaivaa.
Yksinkertainen brändi, osa 9:
Onko yritysbrändin erinomaisuus kiinni yrityksen koosta? Voiko vihtijärveläisen nuohousyrityksen brändi olla omassa markkinassaan yhtä vahva kuin vaikkapa Apple on älylaitteissa?
Yksinkertainen brändi, osa 8
Yritysbrändi ei synny itsestään. Sen kehittäminen on johdonmukaista ja kurinalaista toimintaa. Kehittämistyössä on toimitusjohtajalla iso vastuu. Ellei hän koe yrityksen mainetta ja vetovoimaisuutta tärkeäksi, ja tuo yrityksen brändiä omassa työssään eri yhteyksissä niin yrityksen omalle porukalle ja asiakkaille esille viikoittain, ei sitä voi muiltakaan odottaa. Esimerkin voima on vahva.
Yksinkertainen brändi, osa 7
Katselin nuorten leijonien, siis alle kaksikymppisten nuorten miesten MM-ottelua Ruotsia vastaan (jonka lopulta Suomi voitti todella jännittävien hetkien päätteeksi). Erätauolla oli juttu göteborgilaisesta Frölunda-seurasta.
Yksinkertainen brändi, osa 6
Kun teknologian kehityksen ansiosta ihmisten käyttäytyminen muuttui, myös mainonta sellaisenaan, kuin me olimme sen oppineet ymmärtämään, muuttui. Enää ei markkinoija pystynyt yhdellä tai kahdella medialla vangitsemaan kohderyhmänsä huomion.